Както кошута жадува за водни потоци, тъй и душата ми, Боже, копнее за Тебе! (Пс. 41:2)Сайтът е разработен и публикуван с благословението на Негово Светейшество Патриарх Максим, митрополит Софийски

Светини на храма


Светините на храма са няколкото чудотворни икони, дървото на св. Терапонтий и аязмото на света Петка. Хора са споделяли за получаваната помощ от тях, както за изцеление, така и за разрешаване на житейски или служебни проблеми.


Проскинитарийната икона на св. Петка

Всеки петък пред чудотворната икона на преподобна Параскева-Петка се чете акатист на светицата. Църквата счита, че с извършването на тези служби за прослава на светеца, пред чиято икона се чете, се измолва неговото благоволение, помощ и застъпничество за всички присъстващи по време на службата, както и на онези, чиито имена са споменати по време на молитвата. През 2006 г. е извършена реставрация и консервация на иконата.


Чудотворната икона на св. Мина

Всеки вторник пред тази икона се чете акатист на св. Мина. Има свидетелство на хора, които след четенето на акатиста и горещата си молитва към светеца, са намирали откраднатите си вещи (включително лека кола). Известен е и случай на предпазване от пълна слепота.


Има няколко свидетелства за бърз отклик на св. Богородица след горещи молитви, отправяни от миряни. Пред нея хората оставят даровете си в знак на благодарност.


В тази ниша под иконата на св. Терапонтий, епископ Сардийски, се намира част от чудотворното дърво на св. Терапонтий Сердикйски, свещеномъченик. Този християнски мъченик, според едни свидетелства, е бил обесен, заради християнската си вяра от мохамеданите по време на османското робство на дървото, чийто дънер се пази в нашия храм. А според други е обезглавен извън града, а на мястото, където бил посечен и се стекла мъченическата кръв, израства дърво. Същото дърво е отсечено и част от него пренесена в странния храм “Света Петка”. Със сигурност се знае, че през 1901-ва година дънерът вече се е съхранявал в храма и се наричал “дървото на св. Терапонтия”. От него хората получавали множество изцеления от различни болести. Обзети от бяс били привързвани към дървото и се изцелявали. Според свидетелството на Е. Спространов то било “грамаден дънер”. Днес като скъпоценна светиня се съхранява част от този дънер. Останалото вероятно е раздадено. Има предание, че в миналото от дървото било чупени парчета, които раздавали за благословение на празника.
Снимка на аязмото в олтара
В храма има аязмо с лековита вода на св. Петка. Според преданието е избликнало в древни времена. Този източник се намира непосредствено до светия престол. Свещениците гребяли водата с каничка, сипвали я в шишета и я раздавали на хората. Известни са мнози случаи на изцеление от него. И доден днешен аязмото е пълно с вода. В най-ново време, когато започват изкопите за метрото, институтът по хигиена запечатва аязмото под предтекста за смесване на подпочвените води. 

13.10.2020 г.
Навечерието на празник на старинен храм "Света Петка"


12.10.2020 г.
Празник на старинен храм "Света Петка"

По-стари новини
 
 


Пълна версия | Към мобилната версия