НОВИ ЗАГЛАВИЯЛЕСТВИЦА ДО НЕБЕСНИТЕ ВРАТИ. КАК МИРЯНИТЕ ДА ЧЕТАТ „ЛЕСТВИЦАТА“
Автор:Игумен Герман Осецки
Превод от руски, първо издание, изд. Елеон, 2020, 144 стр.
Формат 130 мм. х 175 мм.
Тираж 1000 бр.
Цена: 6.50 лв.

Книгата е адаптиран и разяснителен текст на „Лествицата“ на преп. Йоан Лествичник, родена от реалния опит и истинското познание за човека и неговата душа, за начина на спасение и поредността на преминаване на стъпалата на християнското съвършенство. Стъпалата на духовната „Лествица“ представляват различни подвизи. С изключение на няколко подготвителни стъпала, които трябва да премине всеки стремящ се към спасение, в „Лествицата“ са откроени две главни части: 1.) подвизи или стъпала за очистване от гнездещите в стария човек пороци и страсти; 2.) подвизи или стъпала за преуспяване в духовния живот, с които се възстановява в душата на човека образът и подобието Божие (което само по себе си е спасението на християнина).
В своята книга игумен Герман Осецки (19 в.) е поднесъл текста на св. Йоановата „Лествица“ в достъпна и разбираема форма, приложима за изпълнение във всекидневието както на монасите, така и на миряните, ясно разкривайки „тесния път“, чийто край е Христос и чиито стъпала водят право в Рая. Предлаганата книга се отнася към т.нар. аскетическа литература, но яснотата на изказа и синтезираното й съдържание я правят широко достъпна за всички, които се стремят към Христа чрез постепенното нравствено усъвършенстване, както и за тези, които все още не знаят, но желаят да открият за себе си правия път, по който да тръгнат към Него.
Книгата е с неголям формат - удобен за четене.

ОПИТ ЗА ПОСТРОЯВАНЕ НА ИЗПОВЕД
Автор: Архимандрит Иоан Крестянкин
Превод от руски, изд. Елеон, 2017 г, четвърто издание , 216 стр.
Формат 130 мм. х 175 мм.
Тираж 1000 бр.
Цена: 6.50 лв.
Как да се подготвим за изповед, как да открием греха в себе си и да го изповядаме, за да се очистим от него? Отговор на този въпрос ни дава книгата на архимандрит Иоан Крестянкин (+2006 г.) В нея се разглеждат общите грехове спрямо десетте заповеди на Божия Закон и спрямо блаженствата. Авторът е един от съвременните прозорливи старци на Русия. Като изповедник в Псково-Печерския манастир, той не рядко провеждал обща изповед, поради многото изповядващи се. Събирал всички нуждаещи се от изповед в храма и правил анализ на общите грехове, от които страда всеки един от нас, така че всеки човек да може да се види и разбере в какво е грешен и съответно да се покае и изповяда, за да пристъпи достойно към причастие. Непосредствен материал за настоящия сборник са беседите на архимандрит Иоан, изнесени през 70-те години на ХХ век през първата седмица на Великия пост след четенето на покайния канон на св. Андрей Критски. Покайното настроение и силата на словото на псковския духовен старец, както и голямата лична полза от беседите му преводачът на настоящата книга е изпитал нееднократно. Запазен е живият, разговорен и въздействащ език на автора. Книгата е предназначена за всички православни християни, които имат нужда от духовно ръководство при самоподготовката си за изповед.

СВЕТА ПЕТКА - ЖИТИЕ, ЧУДЕСА, МОЛЕБЕН КАНОН, АКАТИСТ
Съставител: Елеонора Димитрова
Изд. Елеон, 2016 г., четвърто издание, 106 стр.
Формат 140 мм. х 220 мм.
Тираж 1000 бр.
Цена: 5.50 лв.
Книгата съдържа авторски и преводни текстове: пространно житие на преподобна Параскева-Петка Българска, чиято памет се празнува на 14 октомври. Родена в Епиват, тогава Тракия (днес Турция), в българско семейство, живяла през X-XI век. Сведения за живота и посмъртните чудеса й стигат до нас от св. патриарх Евтимий, както и от други по-късни източници – всички те са обединени в предложеното житие, като е запазен красивият и изразителен език на патриарх Евтимий. Това прави възприемането му лесно дори и от деца. В това издание са описани нови случаи на чудесна помощ от света Петка. Според свидетелствата тя се явява на вярващите най-често като “жена в черно” при българите и сърбите, а при румънците като “жена в бяло”. На някои се явява по време на сън, на други - будни. Но винаги създава ярък, почти осезаем контакт с вярващите и разговаря с тях. Свидетелствата са за изцеление от различни телесни и душевни болести, за сдобиване с дете, за спасяване от явна смърт, за намиране на работа и задомяване, взимане на изпити и др.
Молебният канон е адаптиран за четене от миряни.
Предложеният акатист се чете в старинен храм „Света Петка” в София

МИТИЛИНСКИТЕ НОВОМЪЧЕНИЦИ И ЧУДОТВОРЦИ РАФАИЛ, НИКОЛАЙ И ИРИНА
Автор: игумения Евгения Клидара
Превод от гръцки, изд. Елеон, 2013 г., второ издание, 150 стр.
Формат 136 мм. х 200 мм.
Тираж 1000 бр.
Цена: 6.30 лв.
Книгата се състои от три части. Първата съдържа разказ за откриването на мощите на светите Рафаил, Николай и Ирина станало по чудотворен начин, за живота и мъченичеството им. Във втората се описват избрани чудеса на светиите, станали от времето на откриването на мощите им до наши дни. (Съвременните гърци почитат ги като едни от най-бързо и действено отзоваващи се след призоваване.) Третата се състои от молебен канон към светиите, след четенето на който много хора от различни краища на света са получили изцеление от неизлечими болести и помощ при трудни обстоятелства.
Приложени са и 20 цветни фотографии от манастира „Свети Рафаил” в Терми на о. Лесбос, Гърция, където се съхраняват мощите им, за придобиване на визуална представа за обстоятелствата, за които се разказва в книгата.

ДА ДОСТИГНЕШ СВЯТОСТ
Автор: Съвременен атонски монах
Превод от гръцки, първо издание, изд. Елеон, 2018 г., 144 стр.
Формат 134 мм. х 200 мм.
Тираж 1000 бр.
Цена: 6.50 лв.
Книгата е съставена от избрани жития на миряни-подвижници от двутомника „Аскети в света”, издадени от „Света гора”. Неин автор е съвременен атонски старец (нежелаещ да афишира името си), близък сподвижник на известния гръцки духовен старец Паисий Светогорец (наскоро прогласен за светец). Съставена е по материали от спомени на съвременници и архивни документи. Езикът на книгата е жив, ярък и красив, което я прави лесна за четене и възприемане.
Поради големия интерес от страна на православните, двутомникът „Аскети в света” е преиздаван много пъти в Гърция, преведен е на много езици, включая на арабски и албански, а сега и на български.
Аскетите в света, описани в книгата, са хора, живели в света, също като нас, имали семейства, деца и грижи, страдали и се борили за оцеляването си. Тези хора търпеливо понасяли всичко, живели просто – по евангелски безхитростно и безропотно. Вярвали, дълбоко и неизменно вярвали, и се уповавали на Христос, на Света Богородица и на светиите. Тези хора всеки ден живеели с Христос, със Света Богородица и със светиите. Живеели с тях така, както със семейството си, само че ги поставяли преди семейството си. Някои дори общували с тях реално, както с човек с физически измерения.
Всяко жизнеописание е уникално, както е уникален животът на всеки човек. И в същото време всички си приличат по вярата и верността към Христос. И по търпението. И по незлобието. И по стараданието... И по любовта към всички. И по светостта...
Свикнали сме да приемаме светостта, подвигът в Христа, аскезата, добродетелите, молитвата като понятия, отнасящи се изключително към монасите. Тогава, само монасите ли се спасяват? Христос не прави разлика между монаси и миряни – за това свидетелства животът на хората, описан в тази книга. Живели са в различни части на Гърция, Турция, Русия, Албания, в различни исторически епохи (от времето на османската империя до наши дни), на различна възраст и от различни съсловия.
Защо книгата на атонския монах е ценна за нас – християните, които живеем в света и искаме да се спасим? Като четем как са живели т.нар. „мирски аскети”, можем да направим паралел със своя живот: на фона на техния пример да се видим ние какви сме, докъде сме, как живеем. Щом те са успели да се спасят и да влязат в сонма на светите праведници, значи можем и ние. Само трябва, подобно на тях, да настроим живота си по евангелски, да трептим на евангелската честота (по израза на стареца Паисий). Как да стане това? Отговорът е в предложените жития, които можем да определим като духовен реализъм, от който, струва ни се, всички се нуждаем. Поради достъпността си, книгата е адресирана към широк кръг читатели: както православни християни, така и прохождащи в православието, а също и към всички хора, за които спасението в Христа не е чужда идея.