Както кошута жадува за водни потоци, тъй и душата ми, Боже, жадува за тебе! (Пс. 40:3)

 Сайтът е разработен и публикуван с благословението на Негово Светейшество Патриарх Максим, митрополит Софийски

НОВИ СВЕТИНИ В СТАРИНЕН ХРАМ „СВЕТА ПЕТКА”:
част от мощите и облачението
на преподобна Параскева-Петка Търновска

„Какво да въздадем Господу за всичките Му благодеяния към нас, грешните!” – подобно на псалмопевеца и ние възкликваме с покайна радост и умилна сладост. И с вседушевна благодарност! Благодарност за най-новото чудо, което стори нашата преблажена майка преподобна Параскева-Петка за своите чада от софийската земя.
На 28 януари 2014 г. с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан, Величкият епископ Сионий дари на старинен храм „Света Петка” в Софийска митрополия частица от светите мощи на преподобна Параскева-Петка Търновска.
Десет години по-рано, на 16 октомври 2004 г. архимандрит Доситей, предстоятел на катедралния храм „Сретение Господне” на Яшка митрополия в Румъния, дари част от облачението на мощите на преподобна Параскева-Петка.
След тържеството по приемане на мощите в старинния храм, което ще се състои на 28 февруари 2014 г. от 18 ч., св. мощи и облачението на преподобната ще бъдат изложени за поклонение в проскинитария пред чудотворната икона на света Петка в старинния храм „Св. Петка”, ул. Цар Калоян №9
И за да не се окажем недостойни за такъв безценнен дар, ще повторим думите на светия патриарх Евтимий, написани по повод пренасяне мощите на преподобна Параскева-Петка в старопрестолно Търново:
„Аз недоумявам що да й поднеса достойно, защото всичко, което е почтено на тоя свят, е недостойно за нея. Ала макар и не по заслуженост, ще съобщя необходимото за посрещането й.
Ако тогава не бях се приготвил за твоето посрещане, преподобна майко, то сега ще възвестя онова, което идеше да се каже тогава. Като чедолюбива майка, ти ще приемеш детелюбно и сладко и последния дар като пръв. Но какъв достоен дар да ти поднеса, о честна Параскево? Ти си по-велика от всички земни дарове! Макар и да не присъствах аз на тогавашното ти посрещане, ала сега те съзерцавам като скъпоценно съкровище и на тебе като на жива от сърце ти казвам, което тогава щях да ти кажа.
– Добре дошла, хубава Христова невесто, чиста гълъбице, позлатена от Светия Дух, девствена похвало, пустинножителнице, събеседнице на ангелите, добродетелни раю, красиви доме на чистотата! Бог обикна твоята хубост и с различни чудеса те украси на земята, а духът ти живее в небесата с ангелските воинства! Ангелите те възхвалиха, а човеците те прославят; тебе, девойко, възлюбиха и се затекоха в благоуханието на твоето миро! Ти си честната невеста на истинския Жених! Ти си крин, намерен всред тръне! Тебе облажават човешките родове, понеже си последвала своя Жених! Ти си застъпница на тези, които са в неволи, и пристанище на тези, които са изложени на бури! Твоят ковчег разлива благотворни струи и прогонва бесовските пълчища! Твоята църква лекува недъзите, дава зрение на слепите, очиства прокажените. Затова облажавам, Петко, твоето тяло, съсъд свещен! Облажавам и твоите честни членове! Облажавам твоя благозвучен език, защото не престана да слави Бога! Облажавам твоите очи, защото не дрямнаха от сън, който води към смърт! Облажавам ти ръцете, които се подвизаваха в труд и не се облениха! Облажавам ти и нозете, защото не отслабнаха при всенощното бдение! Ти си съсъд, който е приел истинско миро – Светия Дух! Ти си гореща застъпница на всички, които идват при ковчега на твоите мощи. Затова славата ти се разнесе по цялата земя и земята цяла осветиха, сякаш мълнии, деянията на твоите чудеса. Царете досточестно те украсиха, с любов те целуват и проливат реки от сълзи за опрощение на греховете.Ти си красота, застъпница и пазителка на българите. Чрез твоето застъпничество противостоим на всички, воюващи срещу нас.” (Из „Пространно житие на св. Петка Търновска от св. Евтимий Патриарх Търновски”)

История на частицата от мощите на света Петка, дарена на старинен храм „Света Петка” в София от Видинска митрополия, както и на дарената част от облачението на преподобната от Яшка митрополия в Румъния

Годината е 1925-та, първите дни на месец ноември. Частица от мощите на преподобна Параскева-Петка Епиватска-Търновска-Яшка, които почиват в румънския град Яш се озовават във Видинска митрополия. Как става това? През 1925 г. Румънската Православна Църква е възведена в ранга на патриаршия. А на 1 ноември същата година се състои тържествената хиротония на първия румънски патриарх Мирон Кристеа. На празненствата присъства българска църковна делегация в състав наместник-председателя на Светия Синод, Видинският митрополит Неофит и протопрезвитер д-р Стефан Цанков. В знак на братските взаимоотношения и тесните исторически връзки между двете посестрими църкви Видинският митрополит Неофит пише статия и брошура за събитието. А като израз на братолюбието и заради огромната почит на Видинския митрополит Неофит и българския народ към света Параскева, и заради това, че мощите на светата са почивали 160 години на българска земя (в Търновското и във Видинското княжество, от 1238 до 1398 г), първият румънски патриарх Мирон дарява частица от мощите на преподобната. Тази частица Видинският митрополит Неофит пренася в митрополията във Видин при завръщането си от тържествата по възвеждането на Румънската църква в Патриаршия. Така през м. ноември 1925 г. частица от мощите на преподобна Параскева-Петка Търновска се завръща отново на българска земя в последното място – гр. Видин, от което, след падането на България под властта на Османската империя, биват пренесени в Сърбия, а от там в Цариград, и накрая в румънския град Яш, където почиват и досега.
В най-ново време Величкият епископ Сионий открива частицата от мощите на преподобната, съхранявани във Видинска митрополия и с благословението на сегашния Видински митрополит Дометиан, я пренася за всенародна почит в Лопушанския манастир, чийто игумен се явява понастоящем. От тази частица, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, Величкият епископ Сионий дари на старинен храм „Света Петка” в Софийска митрополия на 28.01.2014 г. с думите: „Щастлив съм, че от днес моите съграждани, ще имат възможността да се покланят на частица от мощите на преподобна Петка Търновска в едноименния й столичен храм”.
Десет години преди това, на 16 октомври 2004 г., при едно от посещенията си в град Яш, Румъния, след светата литургия в катедралата „Сретение Господне”, където почиват мощите на преподобна Параскева – Петка, свещеноиконом Николай Николов, председател на старинния храм „Света Петка” в София, получи безценен дар от Яшка митрополия: архимандрит Доситей, предстоятел на катедралния храм „Сретение Господне” на Яшка митрополия в Румъния, дари част от облачението на преподобната, а именно: възглавничката, на която в продължение на година се е покояла пречистата глава на света Петка Търновска в раката с мощите й.
 

10.10.2022 г.
Празник на старинен храм "Света Петка" - служби

По-стари новини
 
 


Пълна версия | Към мобилната версия